Producent: Barberani
Druif: Grechetto, trebbiano, chardonnay, riesling
Vintage: 2016
Prijs: €7,94 – normaal €10,59
Te koop bij: Gall & Gall
Score: 7+

Achtergrond bij deze wijn

Italiaanse wijn is internationaal beroemd om zijn vele prachtige gebieden met kenmerkende lokale druivenrassen. De barolo in het noorden en de chianti uit Toscane zijn het meest vermaard, en inmiddels krijgen Sicilië en andere delen uit het zuiden ook de nodige aandacht, bijvoorbeeld voor de Etna wijnen. Over centraal Italië hoor je echter nog steeds niet zo veel. En dat is jammer, want je vind ook hier nog verrassende wijnen in een karakteristieke eigen stijl. Zo ook in Umbrië, waar men in DOC Orvieto prachtige witte wijnen maakt. Hier geldt de verplichting om bij een witte wijn gebruik te maken van minimaal 60% van de lokale druiven grechetto en trebbiano.

Recensie

Het etiket ziet er leuk artistiek uit, met weinig informatie. Dat staat allemaal aan de achterkant: 100% handgeplukte druiven, biologisch, vegan. Drie dingen waar ik zelf geen waarde aan hecht, maar ach, voor sommigen toch belangrijk. Ik ben meer van smaak, en met de smaak zit het best goed. In de neus niet bijzonder complex, fruitige perzik en wat bloemetjes. Een kleine hint van anijs of iets droppigs. Wanneer je hem drinkt begint de complexiteit te ontwikkelen, met in eerste instantie een scala aan wit fruit. Het bekende amandelbittertje komt boven, en vervolgens schiet het zowaar ook iets door naar een zweempje honing. De afdronk daarentegen gaat weer terug naar het frisse, met grapefruit op de voorgrond. Die reis door je smaakpalet maakt het een mooie wijn om bij het eten te schenken. Met zo’n klassieke Italiaanse wijn zou ik dan ook aan een klassiek Italiaans gerecht denken: vitello tonnato. Een mooi gerecht van koud kalfsvlees, gecombineerd met een romige tonijnmousse. Een andere mooie optie is natuurlijk de algemene antipasti. Gezouten vlees gaat mooi, romigheid van kazen gaat mooi, en eigenlijk zo goed als alles heeft wel raakvlak met een wijn dat een dusdanig breed smaakpalet heeft. Daarin komt hij tot z’n recht.

Vond je dit leuk om te lezen en heb je interesse in wat ik nog meer over wijn te vertellen heb? Kijk dan eens bij de rest van mijn artikelen en volg me op facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen!