Producent: Bernardus

Druif: chardonnay

Vintage: 2015

Prijs: €22,99

Te koop bij: Gall & Gall

Score: 9-

Achtergrond bij deze wijn

Amerikanen zijn geen Amerikanen als ze niet bij hoog en bij laag willen beweren dat de absolute topklasse van wat je ook kan bedenken ‘made in America’ is. Zo ook bij het prestigieuze luxegoed wijn. De drooglegging van Amerika in de jaren ’20 verwoestte de wijnbouw, maar in de jaren ’60 was het Californië waar het weer opbloeide. Inmiddels is deze staat goed voor 90% van de Amerikaanse wijnproductie, variërend van bulkproductie tot wereldklasse. Die wereldklasse werd verrassend getoond in 1976, toen Californische wijnen in een toonaangevende blinde proeverij wonnen van Franse vertegenwoordigers uit de bordeaux en bourgogne. De chardonnay van Bernardus kan zo in dit rijtje passen, en zich meten met full-bodied bourgognes zoals Meursault.

Review

Het voorkomen is elegant geel met een klein beetje stro, en niet geheel in lijn met het bombastische karakter van de wijn. In de neus veel groene kruidigheid, wat hout, het geheel is bijna een mediterraanse olijfboomgaard. Zelfs goed gekoeld heeft de wijn een sappige warmte, met een overdadig rijkelijk mondgevoel dat in deze tijd van het jaar doet denken aan een winterse sneeuwstorm. Waar je doorgaans aan alle kanten hoort dat deze wijn boterig is, vind ik het juist véél intenser naar olijfolie neigen – zo erg, dat je bijna gaat denken dat iemand er daadwerkelijk olijfolie doorheen heeft geklopt. Dat kruidige vetje is mooi gebalanceerd in een weelderig geheel met tijm, perzik, en wat vanille-banaan op de achtergrond. Met z’n rijke afdronk een wijn die je nog lang naproeft, en die je nog lang zal heugen.

Vond je dit leuk om te lezen en heb je interesse in wat ik nog meer over wijn te vertellen heb? Kijk dan eens bij de rest van mijn artikelen en volg me op facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen!